Zmywarka gastronomiczna to urządzenie, które może posłużyć nam przez wiele lat, jednak należy o nie odpowiednio zadbać. Ważne jest przede wszystkim regularne oczyszczenie komór, używając do tego specjalistycznych środków.
Jak myć naczynia w zmywarce gastronomicznej?
Profesjonalna zmywarka jest niezbędnym elementem wyposażenia w takich miejscach, jak:
- restauracje,
- kawiarnie,
- bary mleczne,
- puby.
Zmywarka gastronomiczna odpowiedzialna jest nie tylko za doczyszczenie naczyń, lecz również ich wyparzenie, inaczej sterylizację. Proces ten umożliwia pozbycie się bakterii czy innych mikroorganizmów, bytujących na powierzchni talerzy, szklanek czy kieliszków. Do mycia naczyń należy wybierać specjalistyczne preparaty, które zapewnią dokładne usuwanie zabrudzeń. Pamiętajmy, aby przed włożeniem do zmywarki poszczególnych naczyń pozbyć się z nich resztek jedzenia. Nagromadzenie ich może tak jak w przypadku zwykłej zmywarki, doprowadzić do zatkania filtra. W przypadku szklanek, kieliszków czy porcelany warto stosować dodatkowo preparaty nabłyszczające, które zapewnią doskonały wygląd naczyń.
Na czym polega czyszczenie zmywarki gastronomicznej?
Zmywarka gastronomiczna to urządzenie o skomplikowanej budowie, które wymaga regularnego oczyszczania. Warto mieć na uwadze, że najczęściej pracuje ona w trybie niemalże ciągłym, a przynajmniej w godzinach otwarcia lokalu. Dlatego też w lokalach gastronomicznych zmywarka czyszczona jest każdego dnia. W tym celu musimy sięgnąć po ściereczkę oraz przegotowaną wodę (może zawierać ona dodatek specjalnego detergentu) i umyć te elementy, do których mamy dostęp. Tymczasem do odkamieniania należy użyć odpowiednich środków, tak aby mieć pewność, że zmywarka zostanie dobrze umyta także w trudno dostępnych miejscach. Częstotliwość odkamieniania zależy między innymi od jakości wody, jaka przepływa przez urządzenie. W przypadku wody twardej kamień osadza się szybciej. Możemy jednak sięgnąć po zmiękczacze do wody, dzięki którym nieco poprawimy jej jakość.
Jak często czyścić zmywarkę gastronomiczną?
Przepisy sanepidu nie określają, z jaką częstotliwością należy czyścić zmywarkę. Niemniej jednak w większości lokali przyjęto dzienny tryb czyszczenia urządzenia z zewnątrz, a czasami również we wnętrzu. Warto mieć na uwadze, że niestosowanie się do ogólnych standardów czystości i higieny wpływa nie tylko na bezpieczeństwo gości lokalu oraz pracowników, lecz również na pracę samej zmywarki. Nieodpowiednio czyszczona, w krótkim czasie może odmówić posłuszeństwa.
Odwiedź sklep https://gastroplaneta.pl/pl/c/Zmywarki-gastronomiczne/91 w poszukiwaniu profesjonalnej zmywarki gastronomicznej.
Dodaj komentarz